Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2010 19:21 - Реферат по Клиника на ИН 2
Автор: amerikas Категория: Други   
Прочетен: 2917 Коментари: 2 Гласове:
0



.........................

Някои основни причини за умствено изоставане

 

Вид на заболяването

Генетични заболявания

Разстройства на обмяната

-въглехидрати

-мазнини

-белтъци

 

Мултисистемни аномалии

-туберозна склероза

-неврофиброматоза

Хромозомни заболявания

 

Автозомни

-тризомия 21 – синдром на Даун

-тризомия 18 – синром на Едуард

-частична делеция на 5-та хромозома

 

Полови хромозоми

-чуплива Х-хромозома

-синдром на Клайнфелтер – ХХУ

-ХХУ синдром

-мултиплетна Х

-синром на Търнер - ХО

Инфекции

-рубеола

-цитомегаловирус

-токсоплазмоза

-сифилис

Интоксикации

-фетален алкохолен синдром

-лекарства

Миграционни и структурни

-хидроцефалия

-хетеротопии

-spina bifida

Малформации

-например микроцефалия

Механични увреждания

-аноксия

-плацентарна инсуфициентация,близнаци

-увреждания при раздането

-постнатални увреждания

 

1.Подразделения според времето на възникване:

- пренатално – преди раздането

- перинатално – по време на раздането

- постнатално – след раждането

2.Подразделение според вида на причината:

- хипоксемично  - поради недостиг на кислород;

- токсично – смущения в обмяната водещи до отравяне;

- възпалително – енцефалит и менингит – възпаление на мозъка и мозъчните обвивки;

- травматично – злополуки,мозъчни контузии,респективно раз-късвания при раждането,понякога с кръвоизливи;

- хромозомно – генетично – синдром на Даун или фенилкетонурия;

- вътресекреторно-хормонално – кретенизъм;

- дегенеративно – инфантилна мозъчна склероза;

- лъчеви увреждания,поотделно или едновременно или последователно няколко увреждащи въздействия.

      В зависимост от техния характер,а също и от времето на настъпване,умствената изостаналост може да е детерминирана от следните генетични фактори:

1.Неблагоприятна наследственост.

2.Патогенни фактори настъпили по време на утробното развитие на плода.

3.Патогенни фактори настъпили по време на раждането.

4.Патогенни фактори настъпили след раждането.

      Едни от често срещаните синдроми при умствената изостаналост са:

1.Синдром на Даун – тризомия 21,монголизъм.Заболяването е описано от английския лекар Langdon Down през 1866г. Върху група болни с изоставане в умственото развитие и характерни соматични аномалии.Кариотипно са известни три типа на хромозомни аберации при болестта на Даун:

-  тризомия 21 – регулярна форма,представляваща 90-93% от всички случай с Даун;

- мозаучен тип – обхващащ 3-4% от всички случаи с Даун,при които се срещат нормални и тризомни клетки,кариотип 46ХУ/47ХУ+21 или 46ХХ/47ХХ+21

- транслокационен тип – в 3-4% от болните,при които допълнителна хромозома от 21 чифт се премества при 15 или 22 чифт

2.Синдром на Х-чупливата хромозома (Синдром на Martin Bell) – той е втори по честота след болестта на Даун.Типичният фенотип включва широка глава,високо небце,чести сколиози и кифози,свръх- еластична кожа и стави,постпубертетен макроорхизъм при липса на промени в ендокринните функции.Умственото изоставяне е представено в различна степен (IQ от 13 до 70).

     - Дисметаболитни разстройства на умственото развитие при вродени ензимиопатии - описани са около 600 наследствени дефекти в обмяната,от които при 200 е известен първичният биохимичен дефект – мутантно изменен белтък – генни мутации.Унаследяването е предимно автозомно-рецесивно.

1.Фенилкетонурия

2.Галактоземия

3.Групата на мукополизахаридозите:

А).мукополизахаридози първи тип – гаргоилизъм

Б).мукополизахаридози втори тип – синдром на Хънтър

4.Липоидозите – трета група на вродените ензиомапатии

А).болест на Тей-сакс – амавротичната идиотия

Б.болест на Нуман-Пик – генарализирана сфингомиелиноза

В).болест на Гоше – керазинова ретикулоендотелиоза

-      Наследствени разстройства на умственото развитие:

1.Първична (истинска) микроцефалия

-      Екзогенни антенатални форми на ъмствена изостаналост – това са форми на умствено изоставане,при което увреждането се дължи на възпалителни и токсични процеси,предизвикани от вируси,бактериални,паразитни инфекции или токсично действащи агенти:

1.Рубеолна ембриопатия

2.Вроден луес

3.вродена токсоплазмоза

4.Олигофрениите при интоксикации

5.Алкохолния фетален синдром

-      Ендокринопатии с умствена изостаналост

1.Хипотиреоза ( кретенизъм)

2.Тимуцната идиотия

3.Хипофизарен нанизъм

4.Синдром на Сотос (церебрален гигантизъм)

5.Адипозо-генитална дистрофия и други.

    Независимо от всичко,в унисон с резултатите от изследванията на повечето автори могат да се направят някои основни изводи:

1.Умствената изостаналост има мултифакториална обусловеност. В нейната патогенеза по особен начин се преплита неблагоприятното въздействие на разнообразни биологически и социално-психологиче ски причинни фактори.

2.Налице е голяма група от екзогенни генетични фактори,които имат наследствен и вроден произход.Водят до структурни и функционални изменения на мозъчната кора по време на пренаталния период в развитието.Тези фактори детерминират възникването на по-тежка степен на умствена изостаналост.

3.Наблюдава се голяма група от генетични конституционални фактори,които в съчетание с редица неблагоприятни условия на социалната среда оказват отрицателно влияние върху реализацията на потенциалните функции на мозъка.С тези причинни фактори се обяснява по-леката степен на умствена изостаналост.

4.В генезиса на редица по-леки степени на умствена изостаналост се намират различни социално-психически фактори.Във връзка с това възниква необходимост от своевременна профилактична,меди- цинска,психологическа и социална корекционна дейност.в нея активно участие всемат специалисти с различна квалификация: лекари,психолози,психотерапевти,социални работници,педагози, дефектолози и други.

Разпространение (броя на децата е в милиони)

image

 

     Умствена изостаналост в резултат от социокултурните фактори

      В социални групи с нисък икономически статус и в условия на културова депривация твърде често се наблюдават леки степени на изоставяне в интелектуалното развитие.В тези случаи не се откриват биологични фактори,с които да се свърже изоставането. Деца,отглеждани в семейства с лошо медицинско обслужване,често недохранване,физически травми и малтретирани,с недостатъчно емоционално и интелектуално стимулиране,могат да изостават в развитието си.Повишен риск за задръжка или изоставане имат и деца на душевно болни,от семейства с криминален опит,ако се отглеждат при условия на институционализъм,при ранно родителство преди 18 години.Такива деца се характеризират с малък запас от знания,но при относително запасени възможности за възприемане и обобщение.Тяхното ранно идентифициране и целенасочено стимулиране обикновенно води до компенсиране на изоставането.

      В съответствие с разгледаните до момента критерии всички деца с умствена изостаналост могат да се класифицират в две групи:

1.Деца с умствена изостаналост,получили органично мозъчно увреждане на определен етап от развитието си : натален или постнатален,поради някакво мозъчно заболяване

А).деца,при които заболяването е настъпило по време на ътробния период или до 3г. след раждането

Б).деца,при които мозъчното заболяване е настъпило по време на предучилищна или ранната училищна възраст

2.Деца с умствена изостаналост,при която мозъчното заболяване не е завършило.При тях се наблюдават текущи заболявания на главния мозък.В зависимост от вида на заболяванията в тази голяма група  се включват пет подгрупи:

А).боледуващи от епилепсия

Б).боледуващи от шизофрения

В).боледуващи от хидроцефалия

Г).с ревматизъм на главния мозък

Д).със сифилис на главния мозък

       Анализът на схващанията за класификацията на умствената изостаналост ни позволява да направим някои изводи:

1.JQ е съществен критерий за оценка равнището на интелектуал ното развитие.Доколкото съществуват различни тестове,създадени съобразно конкретни социални,културни и други влияния,особено важно е как да се адаптират и използват при променени условия.

2.Класификациатя на умствената изостаналост върху основата на съдържателни критерии следва широко да се използва за психолого –педагогическата характеристика на различните групии подгрупи деца.На тази база могат да се изследват оптималните възможности на индивидуализация и диференциация на обучението и корекцията на недостатъците в цалостното психологическо развитие.

3.Особено научно значение при изследването и диагносатиката на децата с умствена изостаналост има синтезът между различните критерии,методи и принципи.Подобен подход би осигорил прецизна диференциална диагностика и избор на адекватни средства и форми за корекционно-образователна и възпитателна дейност.

         Лицата с умствено озоставяне,както всички останали членове на обществото имат определени права.

1.Лицата с умствена изостаналост имат същите основни права,с максимална степен на приложимост,както всяко друго човешко същество от същата възраст.

2.Лицата с умствена изостаналост имат правото на подходящо здравно обслужване и лечение,както и такова образование, обучение,рехабилитация и ръководене, както да им осигурят максимално развитие на техните потенциални способности.

3.Умствено изостаналите лица имат правото на икономическа сигурност и приличен стандарт на живот.Те имат правото да се занимават с производителен труд или някаква смислена дейност, реализираща най-пълно техните способности.

4.Когато това е възможно,умствено изостаналите лица би трябвало да живеят в своето семейство или приемни родители и да участват в различни форми на живота на общността.Семейството,е  ковто живеят трябва да бъде подпомагано; ако се наложи постъпване на лицето в институция,това трябва да стане в място и при условия,максимално близки до тези на нормалния живот.

5.Умствено исозтаналите лица имат правото на квалифициран настойник,когато това е необходимо,за защита на тяхното лично благополучие и интереси.

6.Умствено изостаналото лице има правото на защита от експлоатация,малтретиране и унизително отнощение. Ако се преследва от закона за извършено престъпление,лицето има право на съответен съдебен процес при пълно съобразяване със степента на неговата способност за умствена отговорност.

 

 

         В заключение бих добавила само,че децата с умствена изостаналост и детска церебрална парализа са просто деца.Макар да се различават по външния си вид и интелектуалните си възможности от другите деца,те са просто невинни детски създания,които заслужават добър и нормален живот до толкова доколкото може да им бъде осигурен такъв с максимални усилия.Всички деца са уникални,а по-хубаво от детската усмивка на света няма.Затова нека се стремим да предизвикваме повече детски усмивки,за да е по-светъл и щастлив утрешният ден за всички нас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛИТЕРАТУРА

 

1.Интернет източник № 1 (статии на родители) – Използвани са различни форуми създадени от родители на деца с увреждания

2.Интернет източник № 2 (статии по темите) –

http://bg.articlesnatch.com

3.Интернет източник № 3 (доклад на специалисти) –

 www.cpcentresof-bg.com

4.Интернет източник № 4 (информация на дневни центрове) – Дневен център за деца и младежи с физически и интелектуални затруднения гр.Плевен

5.Лекциите на доц.д-р В.Станчева – от 2-ри курс „Специална педагогика” – лекции по Клиника на интелектуалната недостатъчност

6.Златко Добрев – „Умствено изостанали деца” – София - 1995

7.”Съвременни тенденции в интеграцията и обучението на деца с умствена изостаналост” – Университетско издателство „Св.Климент Охридски” София - 2009

8.”Съвременни тенденции в специално-педагогическата и логопедичната терминология” – Софийски университет „Св.Климент Охридски” , Факултет по начална и предучилищна педагогика София - 2008

9.Владимир Радулов – „Децата със специални образователни нужди” - Рекламно издателска къща (ДАРС) Бургас - 2007

10.Лекции на Златко Добрев – от 1-ви курс „Специална педагогика” –

Лекции по Въвеждане в специалността

11.Презентации на студенти – от различни специалности (медицински,педагогически,психологически)




Тагове:   Реферат,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Век XXI. Адам Рё Ева-взгляд РѕРґРЅРѕРіРѕ, мнения миллионов
16.12.2011 22:03
<img>http://sweatego.ru/wp-content/uploads/2011/11/motivator-20154-176x176.jpg</img>

Это мужской сайт, где мнение мужчины имеет абстрактный вид. А мысли о жизни и жизненный опыт позволяют писать
советы мужчинам.

Акцентируя внимание на такие темы: жизнь, психология, гендерные отношения и, конечно же, секс - автор направляет свой
внутренний взгляд к тебе, -настоящий мужчина.

<a href=http://sweatego.ru/prikladnaya-psixologiya/empatiya-i-s-chem-eyo-edyat/>эмпатия</a>

<a href=http://sweatego.ru/prikladnaya-psixologiya/lyubov-i-vlyublennost-priznaki-vlyublennosti-i-lyubvi/>влюблённость</a>

<a href=http://sweatego.ru/prikladnaya-psixologiya/shizofreniya-priznaki-i-simptomy/>шизофрения признаки</a>

<a href=http://sweatego.ru/prikladnaya-psixologiya/neverbalnye-signaly-sila-ladoni-i-vidy-rukopozhatij/>виды рукопожатий</a>
цитирай
2. анонимен - PsyDom.ru - Место, РіРґРµ живет психология
07.02.2012 20:49
<img>http://psydom.ru/images/sized/images/uploads/2012-01-29/gde-najti-vremya-dlya-samorazvitiya-ili-poleznye-pyatiminutki-chast-2-170x170.jpg</img>

Психология на Psydom.ru – ваш верный помощник

Добро пожаловать на наш сайт! У нас полезную для себя информацию смогут найти люди любых возрастов и профессий: школьники, студенты, родители, педагоги, психологи. На наших страничках вы лучше узнаете о том, что такое психология, как знание этой науки помогает в жизни. Материалы нашего ресурса включают в себя описание известных психологических методик, упражнения, которые способствуют развитию различных навыков, а также памяти, внимания, мышления. Всё это можно узнать благодаря полезным ссылкам, которые мы вам предложим.

<a href=http://psydom.ru/articles/izmena-priznavatsya-ili-net/>признаться в измене или нет</a>

<a href=http://psydom.ru/page/refleksologiya/>рефлексология</a>

<a href=http://psydom.ru/articles/eroticheskij-massazh-kakie-laski-predpochitayut-zhenschiny/>эротический массаж в фотографиях для женщины</a>

<a href=http://psydom.ru/articles/zhenskij-pikap/>психология пикапа</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: amerikas
Категория: Други
Прочетен: 59885
Постинги: 8
Коментари: 17
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930